Azonnali Fizetési Rendszer (AFR)

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 35/2017. (XII. 14.) MNB rendelet 35. § (1) bekezdés b) pontjának 2023. szeptember 1-jétől hatályos módosítása értelmében az azonnali átutalás körébe tartozó fizetési megbízások értékhatára 10 millió forintról 20 millió forintra nő. 

Az értékhatár emelkedésén kívül az azonnali átutalás egyéb feltételei változatlanok.

Tisztelt Ügyfelünk!                          

A Magyar Nemzeti Bank 23/2019 (VI.5.) MNB rendelete alapján 2020. március 2-ánelindult az azonnali fizetési rendszer (AFR), amelynek alapvető célja a hazai pénzforgalom hatékonyságának növelése, a fizetési piac és a magyar gazdaság versenyképességének javítása.   Az AFR bevezetésének célja, hogy a magyarországi pénzügyi szolgáltatók képesek legyenek a hét minden napján, 24 órában azonnali fizetési  szolgáltatást nyújtani ügyfeleik számára.

Az azonnali fizetési rendszer főbb jellemzői:

  • Gyorsaság: forint számláról kezdeményezett, legfeljebb 10 millió Ft összegű (2023.09.01-től legfeljebb 20 millió Ft összegű), elektronikus csatornán indított, belföldi forint számlára a fizetési művelet összege a kedvezményezett fizetési számlájára 5 másodperc alatt jut el.
  • Folyamatos (7x24) szolgáltatás: az év minden napján, hétvégén és munkaszüneti napokon is, éjjel-nappal lehetőség van fizetési megbízások indítására / fogadására.
  • Információ az indított tranzakcióról: a fizetési művelet feldolgozásának pozitív vagy negatív eredménye a NetBanking/HomeBank felületen azonnal lekérdezhető az utalást kezdeményező által.
  • Másodlagos azonosító megadásának lehetősége: regisztrációt követően a hagyományos bankszámlaszám helyett az átutalás a kedvezményezett mobil telefonszámának, e-mail címének vagy adószámának/adóazonosító jelének megadásával is indítható.

Azonnali átutalási megbízás bankon belül és bankon kívülre is kezdeményezhető, amennyiben a fenti feltételeknek megfelel.

Az Azonnali fizetési rendszer biztosítja a fizetések azonnali és végleges teljesítését, ennek következtében a küldött összeg azonnal hozzáférhető.

Az azonnali átutalási megbízás terhelési napot nem tartalmazhat, és nem adható meg állandó átutalási megbízásként. Az értéknappal (előre meghatározott fizetési határidővel) rögzített átutalási megbízásokra nem az azonnali fizetési rendszer szabályai vonatkoznak. Az azonnali fizetési rendszer indulásával bevezetésre került a másodlagos azonosító megadásának lehetősége. Ennek előnye, hogy az átutalási megbízások akár már adószámra, adóazonosító jelre, mobiltelefonszámra és e-mail címre is indíthatóak, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát.

Másodlagos azonosító lehet:

  • elektronikus levelezési cím (e-mail cím)
  • mobil telefonszám (EGT államra – mint földrajzi területre utaló – országkód megadásával)
  • adószám (nem természetes személyek esetén az adóhatóság által kiadott szám)
  • adóazonosító jel (természetes személyek estén az adóhatóság által kiadott szám).

Egy másodlagos azonosító kizárólag egy számlához adható meg, egy számlához azonban több számlaazonosító is hozzárendelhető. (pl. egy számlához több másodlagos azonosítható is megadható, de ugyanaz a telefonszám csak egy számlához rendelhető).

Az azonnali fizetési rendszer működésével kapcsolatos bővebb információkról az alábbi elérhetőségen https://www.mnb.hu/penzforgalom/azonnalifizetes tájékozódhat.

Üdvözlettel:

Polgári Bank Zrt.

Aktuális


Hír

Tájékoztató Apple téves tranzakciók

2024. július 1.

Hír

Sajtóközlemény

2024. június 28.

Hír

Informatikai rendszer karbantartás 2024.07.04.

2024. június 26.

Kiemelt termékek


Vallalk PB 50 szla csomag kiem 350x186 2024 02 15

Polgári „50” Vállalkozói számlacsomag

BŐVEBBEN

Nyisson számlát most díjtalan cégkivonat lekérdezéssel és 1 évig mi fizetjük a számlavezetés havidíját!

BŐVEBBEN
Vallalk Agrar Szechenyi Ujraind Beruh hitel kiem 350x186 2024 02 16

Agrár Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel (MAX+)

BŐVEBBEN
ATM&Fiók kereső
map ATM&Fiók kereső
Árfolyamok
map Árfolyamok
Vállalati hirdetmény
map Vállalati hirdetmény
Lakossági Hirdetmény
map Lakossági Hirdetmény
Csalásmegelőzés
map Csalásmegelőzés
kartyaletiltas
Kártyaletiltás

Elveszítette vagy ellopták bankkártyáját?

Bankkártyáját letilthatja a Polgári Bank Zrt. munkatársainak segítségével:

0-24 óráig a (06 1) 373-33-99 telefonszámon

személyesen munkaidőben a legközelebbi fiókunkban.

Kapcsolat
map Kapcsolat